RANs historia

RAN i Nybroviken på 1940-talet.

Efter att ha fått Sickla sluss "på fötter" ville Gunnar Rosberg att en passagerarbåt skulle trafikera farleden från Stockholm till Nacka. Efter att letat lämpliga båtar, och även frågat vad en ny båt skulle kosta hittade han en dag RAN i en tidning med båtannonser. Kraven på en passagerarbåt för sträckan Hammarby sjö - Järlasjön (i Nacka) var bla att den skulle vara grundgående för att klara slusströskeln mot saltsjön, låg nog att gå under Nackanäsbron (höjd 2,5 meter) och naturligtvis inte större än vad Sickla sluss klarar (ca 5 x 20 meter).

RAN byggdes 1913 på Schuberts varv i Saltsjöbaden. Hon var en av flera motorslupar som levererades av varvet. Med motorslup menas här att hon har aldrig haft någon ångmaskin som drivkälla. Vilken typ av förbränningsmotor som satt i från början är dock inte känt. När RAN levererades hette hon Skogsö. Ett namn som hon bara fick ha i ett år eftersom Waxholmsbolaget köpte RAN 1914 och döpte om henne till RAN. Hon var sedan i Waxholmsbolagets ägo till 1980. Mellan 1980 och 1991 har hon haft diverse privata ägare.

I maj 1991 köpte sålunda Gunnar Rosberg RAN för 75.000 kr. Båten var då i mycket dåligt skick. Under den drygt två år långa renoveringen byttes bla bottenplåtar, nytt plåttak, motorn helrenoverades, nytt styrsystem (hydrauliskt), inredningen fick byggas upp på nytt, toalett med septiktank samt ett pentry installerades. RAN som tidigare hade gått mellan Waxholm och Badholmen var försedd med en upphöjd styrhytt (för att underlätta bakåtsikten för kapten), en styrhytt som varken var original eller som gick under Nackanäsbron kapades genast bort.

En del av jobbet gjorde Gunnar själv men de mesta lejdes bort. Bla fanns det några yrkesmän i släkten som förvandlade en hög med mahogny som en annan båtbyggare hade tröttnat på till inredning längs skrovsidorna och instrumentpanel. Renoveringen blev dyr, Gunnar förde inte någon bok över kostnaderna men en kvalificerad gissning är runt 500.000 kr.

På sensommaren 1993 kunde RAN göra sina första turer med passagerare. Då var båten färdigrenoverad och hade fått godkänt passagerarcertifikat för 30 personer från Sjöfartsverket.

2007 är ett annat årtal att komma ihåg eftersom RAN då fick ny motor. Det blev åter en VolvoPenta (D5A-T) på 98 hästkrafter och med den ny brandklassad motorhuv. I samband med motorbytet monterades också värme in i båten.

From 1994 tom 2021 har RAN gått i chartertrafik i Järlasjön och Stockholms farvatten.